Slut på diskriminerande behandling vid shopping - Geoblockering förbjuds inom EU

Idag antar rådet för EU-ministrarna en Geoblockeringsförordning. Redan i början av nästa år, kommer EU:s konsumenter få ökad möjlighet att köpa produkter och tjänster från hela EU.

Konsumenter ska inte längre kunna bli utsatta för diskriminerande behandling vid gränsöverskridande shopping och blockeras från webbsidor baserat på vilket land de bor i. Alla konsumenter i EU ska ha rätt att komma åt och kunna köpa produkter eller tjänster på webbplatser och butiker som ligger i ett annat EU-land.

En kund som är ute efter nya träningsskor ska inte hindras från att söka efter bättre erbjudanden på webbsidor i andra medlemsländer. I vissa situationer kommer kunden dessutom att ha rätt att få köpa varan eller tjänsten på samma villkor som de lokala kunderna.

Den nya förordningen ger EU:s konsumenter och företag bättre förutsättningar för gränsöverskridande shopping. Förordningen förbjuder diskriminering av konsumenter och företag när det gäller tillgången till priser, försäljning eller betalningsvillkor när man handlar från ett annat EU-land.

- Svenska konsumenter ska inte behöva betala ett högre pris än tyska eller spanska konsumenter när de köper biljetter till musikfestivaler, sportevent eller när hyr bil i ett annat EU-land. Det här är ett steg i rätt riktning och ett bra exempel på när EU förbättrar för vanligt folk i vardagen, säger EU- och handelsminister Ann Linde.

Förordningen kommer att börja tillämpas i början av nästa år.

Kontakt

Darina Agha
Pressekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde
Mobil 072-708 16 27
e-post till Darina Agha