Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Förslag om särskilda uppskovsregler vid samhällsomvandlingen i Malmfälten

Publicerad

Regeringen har lämnat förslag till Lagrådet idag om att den som säljer sin bostad i samband med en samhällsomvandling och vill få uppskov med inbetalning av skatt vid bostadsförsäljning får längre tid på sig att skaffa en ny bostad.

Vid samhällsomvandlingen i Malmfälten på grund av gruvdriften krävs en omfattande nyproduktion av bostäder. För många uppstår därför långa ledtider mellan försäljning av den gamla bostaden och köp av en ny bostad. Detta gör det omöjligt att använda sig av dagens regler om uppskov med beskattning av kapitalvinst vid bostadsförsäljningar eftersom de i dagsläget kräver att den nya bostaden köps senast året efter att den gamla bostaden såldes.

Den som säljer sin bostad på grund av en betydande samhällsförflyttning föreslås få längre tid på sig att köpa en ny bostad. Enligt förslaget kommer det att vara möjligt att få uppskov om den nya bostaden förvärvas senast sjunde året efter det år då den gamla bostaden såldes.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018 och gälla för försäljningar som sker under åren 2017–2027.

Presskontakt

Gösta Brunnander
Pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Isabel Lundin
Pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00