Annika Strandhäll har entledigats, socialförsäkringsminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Hårdträning utan dopning

Publicerad

Regeringen har beslutat att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att stödja det förebyggande antidopningsarbetet med 2,5 miljoner kronor. Myndigheten ska stödja utvecklingen av arbetsmetoden 100 % ren hårdträning och det nationella dopningsnätverket PRODIS.

– Dopning är inte bara ett problem inom idrotten, det är ett samhällsproblem. Det riskerar att skada hälsan och leda till annat missbruk. Därför är arbetet för att minska användningen av dopningspreparat på svenska gym- och träningsanläggningar mycket viktigt, säger idrottsminister Annika Strandhäll.

Det är inte klarlagt exakt hur många som använder dopningsmedel i Sverige, men enligt Folkhälsomyndigheten bedöms minst 10 000 personer brukat dopningsmedel under det senaste året. En typisk brukare är en man mellan 18 och 34 år som regelbundet styrketränar.

100 % ren hårdträning drivs av Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem (STAD) och syftar till att minska användningen av och tillgången på anabola steroider och andra dopningspreparat på gym- och träningsanläggningar. STAD bedriver utbildningar för nyckelpersoner, främst personal vid träningsanläggningar, polis, landsting, kommun, åklagarmyndighet och skola. Utbildningarna ger ökad kunskap om dopningspreparat, samt vilka metoder som har en påvisad effekt i det förebyggande arbetet. I dag är över 600 gym- och träningsanläggningar i 100 kommuner certifierade enligt modellen.

Prevention av dopning i Sverige (PRODIS) är ett nationellt nätverk som samlar personer som statligt, kommunalt och privat arbetar mot dopning i samhället. Nätverket samordnas av STAD och har under de senaste åren utvecklats och gått från att vara ett projekt till att bli ett brett nationellt utvecklingsarbete för hur problemet dopning i samhället ska hanteras över organisations- och myndighetsgränser.

Kontakt

Adriana Haxhimustafa
Pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll
Telefon (växel) 08-405 10 00
Victor Harju
Pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll
Telefon (växel) 08-405 10 00