Jordbruksverket ska jobba för ökad ekologisk produktion

Regeringen har idag den 26 april fattat beslut om att ge Jordbruksverket i uppdrag att vidta lämpliga åtgärder för att regeringens mål för ekologisk produktion och konsumtion ska nås. Regeringen avsätter för detta uppdrag 50 miljoner kronor för åren 2018-2020.

-Vi ser en stark efterfrågan på ekologisk mat, samtidigt har den ekologiska produktionen inte ökat i takt med efterfrågan. Det vill regeringen ändra på. Om svenska bönder kan möta den ökade efterfrågan bidrar det till jobb och hållbar tillväxt i hela vårt land, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Livsmedelsstrategin slår fast att all matproduktion i Sverige ska öka. Regeringens bedömning är att också produktionen, konsumtionen och exporten av ekologiska livsmedel bör öka. Därför får nu Jordbruksverket i uppdrag att tillsammans med näringslivet och berörda aktörer välja ut och vidta lämpliga åtgärder ur Jordbruksverkets rapport "Åtgärdsplan för att öka ekologisk produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel," som överlämnades till Regeringskansliet den 28 februari 2018.

-Det är viktigt att näringslivet och berörda aktörer, som har stor kunskap om den ekologiska marknaden, ges en central och aktiv roll i arbetet, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Om regeringens mål för ekologisk produktion och konsumtion:

Regeringens mål innebär att 30 procent av den svenska jordbruksmarken ska utgöras av certifierad ekologisk jordbruksmark och att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030.

Kontakt

Maria Soläng
Pressekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 072-2061947
e-post till Maria Soläng

Mer om livsmedelsstrategin

Den nationella livsmedelsstrategin med sikte mot år 2030, antogs av riksdagen den 20 juni 2017 och är den första svenska livsmedelsstrategin som omfattar hela livsmedelskedjan. En långsiktig strategi ska bidra till att potentialen för hela livsmedelskedjan nyttjas fullt ut. Det innebär en ökad och hållbar produktion av mat som kan leda till fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet och ge konsumenter, oavsett bakgrund, bättre förutsättningar att göra medvetna val.