Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019.

Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Statsminister Löfven tar emot FN:s generalsekreterare António Guterres

Publicerad Uppdaterad

Ny version: Måndag den 23 april möts statsminister Stefan Löfven och FN:s generalsekreterare António Guterres för överläggningar på Kungliga Biblioteket i Stockholm. De kommer bland annat att diskutera hur FN:s arbete med flyktingströmmar, kriser och konflikter kan stärkas, Sveriges arbete i FN:s säkerhetsråd och hur FN-arbetet kan reformeras.

Rättelse

Tidpunkterna i medieprogrammet har uppdaterats.

Överläggningarna hålls på Kungliga Biblioteket eftersom Hammarskjöldarkivet förvaltas där. I samband med mötet ges en förevisning av delar av Dag Hammarskjöld-arkivet, som i höstas utsågs till världsminne och del av världens skriftliga kulturarv.

Mötet är avslutningen på António Guterres besök i Sverige, som går i Dag Hammarskjölds fotspår. Besöket inleds med ett informellt arbetsmöte med FN:s säkerhetsråd på Dag Hammarskjölds gård Backåkra och fortsätter i Uppsala där generalsekreteraren håller den årliga Dag Hammarskjöldföreläsningen på Uppsala universitet.

Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare 1953-1961. Som FN:s generalsekreterare tog han initiativ till FN:s första fredsbevarande insats med beväpnad trupp. Sverige har en lång tradition av att verka för konfliktförebyggande liksom för fredliga lösningar på konflikter.

Medieprogram 23 april

Statsminister Löfven välkomnar António Guterres utanför entrén till Kungliga Biblioteket
Tid: klockan 08.40
Fototillfälle

Förevisning av urval Dag Hammarskjöld-arkivet
Tid: cirka klockan 09.00
Fotopool

Överläggningar
Tid: cirka klockan 09.05 
Fotopool

Presskonferens i Hörsalen
Tid: cirka klockan 10.00
Språk: engelska

Pressträffen webbsänds på regeringen.se.

Anmälan krävs till Nina Kefi per e-post senast den 19 april.

Inpassering och utdelning av badgar sker klockan 07.45-08.20 måndag den 23 april, till höger om avspärrningen framför Kungliga Biblioteket.

Medtag presslegitimation.

Presskontakt

Jonatan Holst
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00
Dan Lundqvist Dahlin
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00