Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Stor framgång för givarkonferensen för Jemen

Publicerad

Två miljarder USD samlades in under veckans givarkonferens för Jemen. Det är i det närmaste dubbelt så mycket som vid förra årets givarkonferens. Syftet med konferensen var främst att finansiera FN:s humanitära responsplan för Jemen. Konferensen arrangerades av Sverige, Schweiz och FN.

– Resultatet av givarkonferensen är en stor framgång. Samtidigt måste vi komma ihåg att pengarna inte gör någon nytta om hjälpen inte når fram till de människor som behöver den. De organisationer som försöker arbeta i Jemen har fortfarande stora svårigheter att nå de behövande och det måste även bli lättare att föra in varor och hjälp i landet, säger Isabella Lövin.

Sverige hade redan före givarkonferensen utlovat 220 miljoner kronor och tillkännagav ytterligare stöd på tre miljoner kronor. FN räknar med att den hittillsvarande totalsumman på drygt två miljarder USA-dollar kommer att växa ytterligare. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten är de största givarländerna på sammanlagt en miljard USD.

– Det är oerhört viktigt att inte politisera humanitärt stöd. Pengarna behövs i Jemen, där en av världens värsta kriser pågår. Den enda långsiktigt hållbara lösningen är att få fred i landet, men de drabbade människorna kan inte vänta. De är i behov av hjälp nu, säger Isabella Lövin.

Den akuta krisen i Jemen har förvärrats stadigt sedan mars 2015. Närmare 75 procent av befolkningen – 22 miljoner människor – är i behov av humanitärt stöd. Livsmedelsbristen är stor i flera regioner med överhängande risk för svält och 1,8 miljoner barn är akut undernärda.

 

Kontakt

Maud Larsen
Pressekreterare hos minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister Isabella Lövin
Telefon (växel) 08-405 10 00