Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Ann Linde delade ut Regeringens musikexportpris 2017

Publicerad

Regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2017 tilldelades artisten och låtskrivaren Noonie Bao. Regeringens hederspris 2017 för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades i år världsdirigenten Herbert Blomstedt.

  • Foto: Per E Karlsson/Regeringskansliet

  • Foto: Per E Karlsson/Regeringskansliet

  • Foto: Diana Qudhaib/Regeringskansliet

- Sverige fortsätter sin tradition av att leverera låtskrivare av världsklass. Det känns extra roligt att Noonie Bao bryter ny mark och bidrar till att sprida en positiv bild av Sverige som ett jämställt, kreativt och innovativt land, säger EU- och handelsminister Ann Linde.

Idag den 1 juni delade EU- och handelsminister Ann Linde ut Regeringens musikexportpris 2017. Priset syftar till att uppmärksamma en artist som under föregående år medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige.

Noonie Bao tog hem årets pris med motiveringen:

Redan när Jonnali Parmenius debuterade för sex år sedan hörde vi popmusik av sällsamt slag. Under namnet Noonie Bao framförde hon förtrollande spår som både kändes stora och nära i samma andetag. Här rymdes inte bara det omedelbara utan också färg, känsla och innerlighet. Men den egna karriären är liten jämfört med musikmakeriet åt andra artister. Det som började med samarbeten med Avicii, Tove Styrke med flera har under åren växt till något som blev rena fyrverkeriet under 2017. Som en av kompositörerna till "Stay" med Zedd featuring Alessia Cara toppade hon inte bara den amerikanska radiolistan och andra topplistor runtom i världen. Den har tillsammans med andra av de hits från samma år - och som hon varit med om att skapa - som "Final Song" med MØ och "Alone" till Alan Walker - strömmats över 1 miljard gånger. Årets musikexportpris går till en av de stora svenska hitmakarna av idag - Jonnali Parmenius - eller, som hon kallar sig Noonie Bao.

- Jag är rörd.Tack så otroligt mycket! Jag kan inte beskriva med ord. Det handlar om att vara sann mot sig själv och fortsätta göra sådant som man står för och det som man tycker om, sa Noonie Bao under prisutdelningen. 

Övriga nominerade till priset var: Zara Larsson, Amon Amarth, Ali Payami och Yung Lean.

Hederspriset tilldelades i år Herbert Blomstedt för sina mångåriga insatser för spridning av svensk musik i utlandet. Motiveringen lyder:

Med sin stillsamma karisma, sina insiktsfulla tolkningar och sin hängivenhet till den klassiska musiken trollbinder han både publik och musiker. I över ett halvt sekel har han spridit svensk och nordisk orkestermusik utanför landets gränser. De mest välrenommerade orkestrarna i Berlin, i Paris, i London, i Tokyo, eller i San Franscisco har stått i kö för att få spela Stenhammar, Berwald, Nielsen och Sibelius tillsammans med världsdirigenten från Sverige.
Att han fyllde 90 i somras är inget hinder. Dirigenten Herbert Blomstedt älskar och lever för musiken och han fortsätter att turnera runt världen. För denna outtröttliga kärlek utan slut får Herbert Blomstedt motta Regeringens hederspris 2017 för mångåriga insatser för svenskt musikliv.

Prisutdelningen följdes av ett panelsamtal med representanter från musikbranschen på temat svenska musikinnovationer och musikunderhållning med duon VAZ.

Presskontakt

Darina Agha
Pressekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.