Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Kanada blir medordförande i Internationella dialogen för fredsbyggande och statsbyggande

Publicerad

Detta pressmeddelande publiceras den 7 maj 2017 av både Sveriges och Kanadas regeringar.

Marie-Claude Bibeau, Kanadas minister för internationell utveckling och frankofoni och Isabella Lövin, Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister, meddelade i dag att Kanada kommer att efterträda Sverige som medordförande i Internationella dialogen för fredsbyggande och statsbyggande. Den andra medordföranden är för närvarande Sierra Leone, som representant för g7+.

De två ordförandena ger strategisk vägledning och ledarskap till detta forum för politisk dialog som sammanför konfliktdrabbade och sviktande länder, utvecklingspartner och civilsamhället.

Citat

- Kanada tackar Sverige för dess engagemang i Internationella dialogen för fredsbyggande och statsbyggande, som har bidragit till att göra dialogen till en konstruktiv och inkluderande röst för sviktande och konfliktdrabbade stater. Vi ser fram emot att samarbeta med våra partner i g7+ och i det civila samhället för att föra arbetet vidare inom hållbar utveckling, fred och tillväxt som gynnar alla, säger Marie-Claude Bibeau, minister för internationell utveckling och frankofoni.

- Vi är mycket glada att Kanada och minister Marie-Claire Bibeau har bestämt sig för att efterträda Sverige som representant för det internationella nätverket för konflikt- och instabilitetsfrågor (INCAF). Internationella dialogen för fredsbyggande och statsbyggande är en unik plattform som ger en röst till sviktande stater och civilsamhället. Den internationella dialogen är en viktig och strategisk plattform för mer inkluderande strategier för fredsbyggande och konfliktförebyggande arbete, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.

Fakta

  • Internationella dialogen för fredsbyggande och statsbyggande inrättades 2008 och utgörs av medlemmar från det internationella nätverket för konflikt- och instabilitetsfrågor (INCAF), g7+-gruppen för sviktande och konfliktdrabbade stater samt medlemsorganisationer i civilsamhällesplattformen för fredsbyggande och statsbyggande.
  • Sverige har varit medordförande i den internationella dialogen för INCAF:s räkning sedan 2015.
  • Några av de tidigare medordförandena är Danmark, Demokratiska republiken Kongo, Finland, Nederländerna, Östtimor och Storbritannien.

Länkar

Internationella dialogen för fredsbyggande och statsbyggande

Kontakt

Justine Lesage
Pressekreterare
Ministerkansliet för internationell utveckling och frankofoni
00-1-343-203-5977
justine.lesage@international.gc.ca

Kontoret för mediekontakter
Kanadas utrikesministerium
00-1-343-203-7700
media@international.gc.ca
Följ oss på Twitter: @CanadaDev
Gilla oss på Facebook: Kanadas internationella utveckling – Kanadas utrikesministerium

Presskontakt

Maud Larsen
Pressekreterare hos minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister Isabella Lövin
Telefon (växel) 08-405 10 00