Pressinbjudan till Europadagen på Kulturhuset

På onsdag den 9 maj firas Europadagen på Kulturhuset i Stockholm. Programmet kommer att bjuda på flera intressanta seminarier om aktuella frågor på EU:s dagordning. Dessutom ska årets europé utnämnas och vinnarna i en filmtävling för unga om EU koras.

Tid:
Plats: Kulturhuset i Stockholm (Foajén och Hörsalen plan 3)

Kaffe serveras från kl. 08.00

Talare är bland andra EU- och handelsminister Ann Linde, gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, riksdagsledamot Birgitta Ohlsson (L), partiledarna Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L), Europaparlamentarikerna Christofer Fjellner (M), Gunnar Hökmark (M) och Max Andersson (MP), forskare och statsvetare från Sieps och Göteborgs universitet.

Johar Bendjelloul, journalist på Dagens Nyheter, är moderator för merparten av seminarierna.

Några av de frågor som kommer diskuteras är medborgarnas syn på EU-samarbetet, hur vi stärker demokratin i Europa, ungas roll i EU, det sociala Europa och Sveriges roll i framtidens EU. Övergripande teman för årets Europadag är EU:s framtid, EU i valet och delaktighet i EU.

- Det är glädjande att så många inser vikten av att fira freden och sammanhållningen i Europa, säger EU- och handelsminister Ann Linde.
I Sverige firas Europadagen sedan elva år tillbaka gemensamt av Regeringskansliet, LO, TCO, SACO, Svenskt Näringsliv, Europaparlamentets kontor i Sverige, EU-kommissionens representation i Sverige och Sveriges kommuner och landsting. Evenemanget är öppet för alla och ingen föranmälan krävs.

 

Kontakt

Darina Agha
Pressekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde
Mobil 072-708 16 27
e-post till Darina Agha