Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Flera viktiga beslut på det nordiska justitieministermötet

Publicerad

Inom ramen för det svenska ordförandeskapet i det nordiska ministerrådet har justitie- och inrikesminister Morgan Johansson tagit emot de nordiska justitieministrarna för ett gemensamt möte i Lund. Ministrarna har bland annat beslutat om ett fördjupat nordiskt polissamarbete och om utökade forskningsinsatser för att förebygga våldsbejakande extremism.

Departementschef Haukur Guðmundsson, justitieminister Tor Mikkel Wara, justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, justitieminister Søren Pape Poulsen och direktör Johanna Suurpää.
Departementschef Haukur Guðmundsson, justitieminister Tor Mikkel Wara, justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, justitieminister Søren Pape Poulsen och direktör Johanna Suurpää. Foto: Pierre Henhammar/Regeringskansliet

I samband med mötet undertecknande ministrarna en avsiktsförklaring om ett fördjupat nordiskt polissamarbete. Bland annat föreslås att polispatruller ska kunna ingripa mot pågående brott i respektive land. Det här kan skapa möjligheter för en mer effektiv brottsbekämpning i samtliga nordiska länder.

För att bättre kunna förebygga våldsbejakande extremism har det Nordiska ministerrådet också beslutat om att initiera ett forskningsprojekt med fokus på kvinnors roll. Forskningen ska fokusera på hur mödrar kan bidra i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism och på hur kvinnor är verksamma i samband med propaganda och rekrytering för den här typen av organisationer.

I samband med konferensen har ministrarna också bland annat lyft fram frågan om sexualbrott mot barn på internet och diskuterat frågor som väckts i samband med metoo-debatten.

Presskontakt

Sofie Rudh
Pressekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson
Telefon 08- 405 27 37
Mobil 072-5457421
e-post till Sofie Rudh