Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet, Regeringen

Sverige ansluter sig till försvarssamarbetet Framework Nations Concept (FNC)

Publicerad

Regeringen beslutade den 28 juni att komplettera Försvarsmaktens regleringsbrev med en uppgift till Försvarsmakten att delta i mötesverksamhet inom det Tyskland-ledda samarbetet inom Framework Nations Concept (FNC). I uppdraget till Försvarsmakten ingår att återkomma till regeringen med förslag på lämpliga samarbetsprojekt inom ramen för FNC.

Samarbetet inom Framework Nations Concept leds av Tyskland och består, efter att Sverige anslutit sig, av ett tjugotal länder. FNC rymmer en rad olika projekt inom olika områden som sjukvård, CBRN. Civil-militär samverkan, logistik med mera. Deltagandet innefattar inga åtaganden men ger Sverige möjlighet att delta i sådana projekt som bedöms gagna utvecklingen av den svenska försvarsförmågan.

- Det svensk-tyska samarbetet har fördjupats de senaste tre åren. Att delta i FNC ger oss ytterligare möjligheter att utveckla det bilaterala samarbetet med Tyskland samt det multilaterala samarbetet med andra nationer, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Kontakt

Marinette Nyh Radebo
Pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist
Telefon (växel) 08-405 10 00