Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019.

Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Regeringen stärker skyddet för valhemligheten och ökar möjligheterna att personrösta

Publicerad

I dag har regeringen överlämnat en proposition till riksdagen med förslag till ändringar i vallagen. Ändringarna stärker skyddet för valhemligheten och ökar möjligheterna för personröstning.

Nu föreslår regeringen att det ska införas ett krav på att platsen där valsedlarna läggs ut ska vara avskärmad. Ingen väljare ska uppleva en risk för att röja sin valhemlighet när den tar valsedlar från valsedelstället. I dag finns det inga krav på att platserna där väljare tar valsedlar inför att man ska rösta i vallokalerna ska skyddas från insyn. Förändringen stärker skyddet för valhemligheten och minskar risken för att väljare ska utsättas för otillåten påverkan i samband med röstningen.

Regeringen föreslår även ökade möjligheter att personrösta. Förslaget innebär att väljare också ska kunna personrösta på blanka och partimarkerade valsedlar. I nuläget kan väljare bara rösta på anmälda kandidater på namnvalsedlar. Förändringarna underlättar för till exempel väljare som vill personrösta utanför sin egen valkrets.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Presskontakt

Sofie Rudh
Pressekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson
Telefon 08- 405 27 37
Mobil 072-5457421
e-post till Sofie Rudh