Annika Strandhäll har entledigats, socialförsäkringsminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Fler nätdroger förbjuds

Publicerad

Regeringen har beslutat att klassificera fem psykoaktiva substanser som narkotika, och ytterligare nio substanser som hälsofarlig vara. Dessa blir därmed olagliga att hantera.

– Samhället måste hela tiden vara vaksamt på nya typer av skadliga substanser som florerar. Vi kan aldrig acceptera att rent livsfarliga droger kan beställas på nätet med ett par enkla knapptryck, säger socialminister Annika Strandhäll.

– Flera av de här drogerna har lett till förgiftningar och dödsfall i Europa och det är viktigt att vi snabbt ser till att de blir olagliga. De här drogerna riskerar ofta att hamna i händerna på unga, säger socialminister Annika Strandhäll.

Följande substanser klassificeras nu som narkotika:

• Metylklonazepam
• 3-bromometkatinon (3-BMC)
• 3-kloroetkatinon (3-CEC)
• deskloro-N-etylnorketamin (O-PCE)
• 2-fluorofentanyl

Följande substanser klassificeras nu som hälsofarlig vara:

• Fluklotizolam
• 4-klorodimetylkatinon (4-CDMC, 4-CDC)
• 4-metyl-N,N-dimetylkatinon (4-MDMC)
• 5-PPDi
• 3,5-AB-CHMFUPPYCA
• MDMB-4en-PINACA
• MMB-022 (AMB-4en-PICA)
• MPhP-2201
• 3,4-metylendioxi-U-47700

Samtliga substanser som nu narkotikaklassas är beslagtagna och identifierade i Sverige. Samma gäller för substanserna som klassificeras som hälsofarlig vara, med undantag för MPhP-2201 och 3,4-metylendioxi-U-47700 som dock är identifierade i beslag i andra länder.

Uppdelningen i narkotika och hälsofarliga varor beror oftast på att kunskapen om hälsoeffekterna är större hos de substanser som klassificeras som narkotika. Hälsofarliga varor behöver inte alltid vara mindre farliga. När effekterna blir mer kända kan hälsofarliga varor klassificeras om till narkotika.

Olovlig hantering av en hälsofarlig vara kan ge fängelse i upp till ett år. Straffen för olovlig hantering av narkotika är betydligt strängare: Straffskalan för narkotikabrott av normalgraden är fängelse i högst tre år. För synnerligen grovt narkotikabrott är straffskalan fängelse i lägst sex och högst tio år.

Presskontakt

Victor Harju
Pressekreterare hos socialförsäkringsminister Annika Strandhäll
Telefon (växel) 08-405 10 00

Prenumerera på Socialdepartementets nyheter