Åsa Lindhagen har bytt ansvarsområde, från den 5 februari är hon finansmarknadsminister och biträdande finansminister.

Jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation.

-

Åsa Lindhagen till FN-toppmöte om jämställdhet och kvinnors rättigheter

Publicerad

Mellan måndag 11 mars och onsdag 13 mars deltar jämställdhetsministern i den 63:e upplagan av FN:s kvinnokommission i New York. Lindhagen kommer bland annat att under tisdagen hålla ett anförande i generalförsamlingen.

– För Sveriges feministiska regering utgör toppmötet en viktig plattform för att sprida vår syn på jämställdhet mellan kvinnor och män globalt, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Ministern håller förutom talet i generalförsamlingen även inledningsanföranden vid två evenemang i svensk regi. Måndagens seminarium berör samtyckeslagen och sker i samarbete med Etiopien och UN Women. Onsdagens seminarium handlar om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och anordnas tillsammans med Frankrike.

Under tisdagen deltar statsrådet i en paneldiskussion med flera nordiska ministerkollegor. Diskussionens tema rör hur investeringar i jämställdhet, med särskilt fokus på föräldraledighet, skapar förutsättningar för ekonomiskt välstånd.

På agendan står också bilaterala samtal med ministerns motsvarigheter från Etiopien, Sydkorea, Turkiet, Nederländerna, Paraguay, Tunisien, Luxemburg och Frankrike.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta pressekreterare Nicole Goufas.

FN:s kvinnokommission

FN:s kvinnokommission, eller Commission on the Status of Women (CSW), är en funktionell kommission under FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC). Mötet om kvinnors rättigheter och jämställdhet genomförs varje år och samlar tusentals delegater från hela världen. 2019 års upplaga äger rum mellan 11 och 22 mars och har temat sociala trygghetssystem.

Delegaterna företräder både länders regeringar och det civila samhället, det vill säga exempelvis NGO:s, forskarvärlden, näringsliv och media. Kommissionen ska bland annat följa upp och utvärdera genomförandet av Pekingplattformen som antogs 1995 och ansvara för policyutvecklingen kring global jämställdhet.

Presskontakt

Nicole Goufas
Pressekreterare hos jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation Åsa Lindhagen
Telefon (växel) 08-405 10 00