Ardalan Shekarabi har bytt ansvarsområde, från den 1 oktober är han socialförsäkringsminister.

Civilminister

-
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Ardalan Shekarabi deltar i minnesceremoni 25 år efter folkmordet i Rwanda

Publicerad

Civilminister Ardalan Shekarabi besöker Kigali för att delta i minnesceremonin med anledning av att det är 25 år sedan folkmordet i Rwanda. Folkmordet mot tutsier 1994 krävde uppskattningsvis 800 000 människoliv.

Allt sedan folkmordet mot Tutsi i Rwanda 1994 genomförs varje år Kwibuka - en minnesperiod som fokuserar på folkmordet och landets försoningsprocess. Minnesperioden kommer i år att särskilt fokusera på ungdomar och folkmordsprevention. Ardalan Shekarabi deltar i minnesceremonin den 7 april i Kigali tillsammans med internationella högnivågäster.

- Det är ofattbart att över 800 000 människor på ett överlagt och medvetet sätt attackerades och dödades, på bara hundra dagar. Regeringen uttrycker sin djupaste solidaritet och medkänsla med alla rwandier som drabbades och deras familjer och anhöriga. Det påminner oss om vikten av att tillsammans i världssamfundet arbeta för universella värderingar och säkerställa respekten för de mänskliga rättigheterna. Det är viktigt att berätta Rwandas historia för att förhindra att folkmord sker igen, säger Ardalan Shekarabi.

Sverige har sedan 1996 givit stöd till försoningsprocessen, liksom till de rättsprocesser som än idag ställer ansvariga för folkmordet inför rätta.

För mer information om programmet, kontakta pressekreterare.

Presskontakt

Viktor Nyberg
Pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi
Telefon (växel) 08-405 10 00