Innehållet publicerades under perioden

-

Sverige och Tyskland tar nästa steg i innovationssamarbetet

Publicerad

Sverige och Tyskland utökar nu innovationspartnerskapet, som slöts mellan regeringscheferna i januari 2017. Två nya områden tillförs: artificiell intelligens (AI) och batterier. Partnerskapet skrivs under av Sveriges statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Ladda ner:

Syftet med partnerskapet är att stärka strategisk innovation i områden där länderna ligger i framkant och där de kan driva på frågorna i EU. Partnerskapet lyfter också gemensamma prioriteringar för en ny europeisk industripolitik präglad av grön omställning och digitalisering.

– Vi har utmärkta relationer med Tyskland och vi ska fortsätta kroka arm. Tillsammans med övriga EU-länder ska vi leda den digitala och tekniska utvecklingen, det gör vi inte i dag. Genom att flytta fram vår position vad gäller innovation, forskning och gröna jobb skapar vi fler jobb i Sverige och stärker tillväxten i hela EU, säger statsminister Stefan Löfven.

När samarbetet inom AI är på plats kommer det att till exempel erbjuda specialiserade kurser inom AI på svenska och tyska universitet. När det gäller batterier ska forskning och utvecklingsarbetet stärkas för omställning av transportsektorn.

– Att ta ytterligare ett steg i partnerskapet med Tyskland är mycket glädjande. Batterier och AI är centrala för den gröna omställningen, tillsammans kan vi hitta nya lösningar och öka industrins konkurrenskraft, säger Ibrahim Baylan, näringsminister.

Förutom de nytillkomna områdena AI och batterier sträcker sig partnerskapet över följande områden: elvägar, innovationssamarbete för små och medelstora företag, testbäddar och E-hälsa.

Sedan starten av innovationspartnerskapet i januari 2017 har bland annat arbetet med att identifiera hur korridorer för elvägar mellan länderna kan dras och det bilaterala arbetet för små och medelstora företag förstärkts.

Presskontakt

Maria Soläng
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Mobil 072-206 19 47
e-post till Maria Soläng