Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Ytterligare 350 miljoner i stöd efter torkan sommaren 2018

Publicerad

Med anledning av den torra sommaren 2018 finns ett behov av att stötta det svenska lantbruket ytterligare. I vårändringsbudgeten för 2019 ökar regeringen stödet med 350 miljoner kronor. Vårändringsbudgeten bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.

– Vi börjar nu se effekterna av sommarens torka i många delar av lantbruket och vi vet att många lantbrukare har det tufft med lönsamheten. Beräknat inkomstbortfall för hela lantbruket uppgår till ca 6,2 miljarder kronor. Därför ser vi det som en viktig åtgärd att gå in och stötta lantbruket, vilket ligger väl i linje med överenskommelsen i januariavtalet om att stärka likviditeten i det svenska jordbruket, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Regeringen tar frågan om klimatförändringar och klimatanpassning på stort allvar och arbetar långsiktigt för att både minska utsläppen och begränsa skadeverkningarna från bland annat extremväder.

Jordbruksverket betalar ut stödet
Jordbruksverket har haft i uppdrag att ta fram förslag till utformning av fortsatt krisstöd. Jordbruksverket slutrapporterade uppdraget den 8 februari 2019. En stödförordning bereds för närvarande i Regeringskansliet som kommer att ge Jordbruksverket möjlighet att betala ut stödet.

Presskontakt

Hanna Alexandersson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson
Telefon (växel) 08-405 10 00

Faktaruta

Totalt satsas 1,57 miljarder kronor (1,11 miljarder kronor 2019, 460 miljoner kronor 2018) i stöd med anledning av torkan sommaren 2018.