Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Inrikesministern presenterar svenskt bidrag till EU:s civilskyddsmekanism

Publicerad · Uppdaterad

På fredag den 17 maj håller inrikesminister Mikael Damberg pressträff tillsammans med EU-kommissionär Christos Stylianides om att Sverige som första land inom EU bidrar med helikoptrar för skogsbrandsbekämpning till EU:s nyligen reviderade civilskyddsmekanism.

Tid:
Plats: Ulriksdals värdshus

Samling kl. 08:45 vid parkeringen intill Ulriksdals värdshus.

De senaste åren har Europa drabbats av ödeläggande bränder i skog och mark. Förra årets skogsbränder i Sverige ledde till en av de största räddningsaktionerna som någonsin vidtagits inom civilskyddssamarbetet i Europa, sju medlemsstater deltog i insatsen.

Förra året lanserades förstärkningar av EU:s civilskyddsmekanism bl.a. med rescEU - en mekanism som ska säkra att nationella resurser hos EU:s medlemsstater tillgängliggörs för EU:s gemensamma insatsberedskap för att exempelvis bekämpa stora skogsbränder. Regeringen beslutade i april 2019 om att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får ansöka om att delta med helikoptrar till rescEU.

På pressträffen kommer inrikesminister Mikael Damberg och EU-kommissionär Christos Stylianides, ansvarig för humanitärt bistånd och krishantering, bland annat ge besked om de svenska bidragen till EU:s gemensamma civilskyddsmekanism.

Vid pressträffen finns också fototillfälle intill en helikopter från HeliAir Sweden, den operatör som MSB upphandlat helikoptrar med inför brandsäsongen 2019.

För mer information och anmälan till pressträffen, kontakta Natalie Sial eller Mikael Grinbaum.

Presskontakt

Natali Sial
Pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg
Mobil 072-520 54 49
e-post till Natali Sial
Mikael Grinbaum
Pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg
Telefon (växel) 08-405 10 00