Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Statssekreterare Niklas Johansson leder handelsfrämjande delegation till African Utility Week i Sydafrika

Publicerad

Den 13 till 15 maj leder Niklas Johansson, statssekreterare hos utrikeshandelsminister Ann Linde, en delegation bestående av svenska företag och myndigheter till African Utility Week i Kapstaden, Sydafrika. Syftet är att främja svensk energiteknik och svenska företag och bidra till ökad bilateral handel med södra Afrika.

Under resan kommer Niklas Johansson vara en av huvudtalarna vid African Utility Week som är en av Afrikas största mässor för energibranschen och samlar tusentals deltagare från industrin, regeringar, myndigheter, lokala företrädare och internationella organisationer. Niklas Johansson kommer även att inviga det nordiska initiativet Nordic Utility Days, där företagsdelegationer från Sverige och övriga nordiska länder kommer lyfta fram smarta vatten- och energilösningar från Norden av intresse för Afrika. I Team Sweden-delegationen ingår Energimyndigheten och nio svenska företag.

− Sverige ligger i framkant i forskning, utveckling och kommersialisering av produkter, tekniska lösningar och tjänster inom förnybar energi och smart energianvändning. Afrikas stora investeringbehov i energisektorn de kommande åren gör regionen till en viktig tillväxtmarknad, samtidigt som svenska företag har viktig kompetens att erbjuda Afrika vad gäller klimatsmart energiproduktion, säger statssekreterare Niklas Johansson.

Statssekreteraren kommer inom ramen för besöket även att ha en rad bilaterala möten med både sydafrikanska ledare såväl som möten med delegationer från andra afrikanska länder för att främja hållbara energiteknik från svenska företag.

Presskontakt