Ann Linde har bytt ansvarsområde, från den 10 september 2019 är hon utrikesminister.

Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor

-

EU- och handelsminister

-
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

EU:s ministerråd antar en ny förordning om marknadskontroll och överensstämmelse för produkter

Publicerad

Laddare som fattar eld, nappen barnet sätter i halsen eller krämer som ger stora utslag. Det säljs fortfarande många produkter som riskerar att vara direkt farliga och riskerar människors hälsa och miljö. Orsaken är ökad import från länder utanför EU och en ökad e-handel.

En av tre leksaker som säljs på den inre marknaden uppfyller inte de säkerhetskrav eller informationskrav som finns visar statistik från EU-kommissionen. Över hälften av all elektronik brister i kraven.

- Oavsett var din laddare eller leksak är tillverkad ska du som konsument känna dig trygg med säkerheten. Det är oacceptabelt att det idag säljs produkter som är direkt farliga. Konsumenter på den inre marknaden ska kunna förlita sig på att produkter lever upp till de krav som finns, oavsett var de är tillverkade, säger utrikeshandelsminister Ann Linde.

Idag antar EU:s ministerråd en ny förordning om marknadskontroll och överensstämmelse för produkter som ska hantera problemen. Målet är att förbättra och stärka samarbete mellan myndigheterna på nationell och europeisk nivå. Dessutom ska myndigheterna mer effektivt kontrollera produkter som säljs online genom att till exempel begränsa innehåll på en webbplats som säljer farliga produkter.

Presskontakt