Ylva Johansson har entledigats, arbetsmarknadsminister

-
Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet

Fortsatta möjligheter till studier med aktivitetsstöd för arbetslösa

Publicerad

I augusti 2016 infördes en möjlighet för arbetslösa inom Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti att studera med aktivitetsstöd. Regeringen avser nu att låta studiemöjligheten finnas kvar till och med den 31 december 2020.

Utvecklingen på arbetsmarknaden har varit stark de senaste åren. Trots den positiva utvecklingen finns det fortsatt stora utmaningar. Gruppen arbetslösa med låg utbildningsnivå är stor. Under 2018 saknade mer än var tredje inskriven arbetslös gymnasieutbildning och inflödet till jobb- och utvecklingsgarantin av personer med kort utbildning fortsätter att öka. Möjligheter till studiefinansiering har stor betydelse för förutsättningarna att få fler arbetslösa med utbildningsbehov att gå vidare till studier.

I augusti 2016 infördes en möjlighet för arbetslösa inom Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti att studera med aktivitetsstöd. Studiemöjligheten med aktivitetsstöd finns för arbetssökande som har förutsättningar för och behov av studier för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Möjligheten att studera med aktivitetsstöd var tidigare tänkt att löpa ut den 30 september 2019. Eftersom behovet av studiefinansiering bland arbetslösa med låg utbildningsnivå är fortsatt stort, anser nu regeringen att möjligheten att vid behov studera med aktivitetsstöd i jobb- och utvecklingsgarantin ska finnas kvar till och med den 31 december 2020.

För åren 2019–2022 beräknas i genomsnitt 700 personer per år i jobb- och utvecklingsgarantin vara aktuella för att ta del av studiemöjligheten.

Presskontakt

Sofia Brändström
Pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00

Prenumerera på nyheter

Vill du ha aktuell information direkt till din e-post?