Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Australiensisk medborgare släppt av Nordkorea med hjälp av svensk diplomati

Publicerad

Den australiensiske medborgaren Alek Sigley har, med hjälp av Sveriges särskilda sändebud Kent Härstedt, frigivits från förvar i Nordkorea och anlänt till Peking i Kina.

– Jag välkomnar att Alek Sigley har släppts fri och är välbehållen, säger utrikesminister Margot Wallström. Sverige har agerat inom ramen för vår överenskommelse med Australien om konsulärt stöd i Nordkorea. Vi uppskattar det nära samarbetet med australiska myndigheter. Vi välkomnar också koreanska myndigheters snabba agerande i samband med besöket av Sveriges särskilda sändebud för Koreahalvön.  

Sverige har ett långsiktigt engagemang för en fredlig lösning av situationen på den koreanska halvön. Vi har ambassader i Pyongyang och Seoul samt bidrar med militärobservatörer till Neutral Nations Supervisory Commission (NNSC) och ger humanitärt stöd till Nordkorea.

Presskontakt

Elin Tibell
Pressekreterare
Telefon (växel) 08-405 10 00