Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Sverige och Storbritannien undertecknar avtal om utveckling av framtida stridsflygsförmåga

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist och Storbritanniens försvarsminister Penny Mordaunt undertecknade i London den 18 juli ett samförståndsavtal (MoU) om att undersöka möjligheterna för gemensam utveckling av framtida stridsflygsförmåga och stridsflygsystem.

Försvarsminister Peter Hultqvist och Storbritanniens försvarsminister Penny Mordaunt undertecknade i London den 18 juli ett samförståndsavtal (MoU).
Försvarsminister Peter Hultqvist och Storbritanniens försvarsminister Penny Mordaunt undertecknade i London den 18 juli ett samförståndsavtal (MoU). Foto: Adriana Haxhimustafa/Regeringskansliet

Avtalet är startpunkten för länderna att analysera förutsättningarna för ett fördjupat utvecklingssamarbete avseende framtida stridsflygsförmåga, inkluderat framtida utveckling av JAS 39 Gripen.

Avtalet innebär inga långsiktiga bindningar länderna emellan utan är tänkt att möjliggöra framtida ställningstaganden. Det innebär heller inte några begränsningar för länderna att engagera sig i liknande studier och analyser med andra partners.

Avtalet löper 10 år. Om och när Sverige bestämmer sig för att fullt ut påbörja ett bilateralt utvecklings- och anskaffningsprojekt så kommer förnyade avtal att behöva tecknas. Sveriges nuvarande stridsflygsystem, JAS 39 Gripen, kommer utgöra ryggraden för svensk stridsflygförmåga för överskådlig framtid.

Presskontakt

Adriana Haxhimustafa
Pressekreterare
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 070-266 31 05
e-post till Adriana Haxhimustafa