Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

100 miljoner sidvisningar av artiklar om kvinnor genom UD-initiativet WikiGap

Publicerad

Torsdagen den 15 augusti bjuds ett åttiotal volontärer från drygt 30 länder till UD för att fira genomslaget för UD och Wikimedia Sveriges internationella satsning WikiGap. Initiativet har fått fäste i över 60 länder och har hittills lett till 32 000 nya eller redigerade artiklar om kvinnor på Wikipedia. Dessa artiklar har nu visats över 100 miljoner gånger.

Wikipedia är världens största nätbaserade och användargenererade uppslagsverk. Innehållet som förmedlas påverkar och färgar användarnas kunskap om världen. Men där råder en stor obalans. 90 procent av innehållet är skapat av män, artiklarna om män är fyra gånger fler artiklar än om kvinnor. Idén med Wikigap är enkel: tillsammans samlar Sveriges ambassader och Wikimedia människor i över 60 länder för att redigera och skriva nya artiklar om framstående kvinnor som förtjänar att uppmärksammas.

- Att framstående kvinnor och deras prestationer synliggörs i högre grad på världens största digitala uppslagsverk är ett konkret resultat av en del i vår feministiska utrikespolitik. Över 100 miljoner sidvisningar av 32000 nya eller uppdaterade artiklar tydliggör WikiGaps genomslagskraft. Jag hoppas att dessa kan inspirera många världen över och ge människor ännu fler kvinnliga förebilder, säger utrikesminister Margot Wallström.

Volontärerna som bjuds till UD har alla varit med och arrangerat WikiGap i samarbete med svenska ambassader i länder över hela världen. De befinner sig i Stockholm för Wikimedias globala konferens Wikimania, där även UD:s kabinettssekreterare Annika Söder ska hålla ett anförande under fredagen den 16 augusti. Temat för konferensen är Agenda 2030.

Den feministiska utrikespolitiken grundar sig i ambitionen att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och resurser. Initiativet WikiGap är ett led i denna politik och syftar till att genom att arrangera skrivstugor förbättra den kvinnliga representationen på Wikipedia. Det är inte utlandsmyndigheterna eller UD som skriver eller redigerar artiklar under evenemangen, utan de individer som deltar i skrivstugorna.

WikiGap i siffror

Sedan lanseringen den 8 mars 2018 har:

  • WikiGap arrangerats i 61 länder
  • Bidragit till 32 000 nya eller redigerade artiklar om kvinnor på över 30 språk
  • Dessa artiklar har över 100 miljoner sidvisningar på Wikipedia
  • Närmare 2 500 personer har deltagit i WikiGap

Presskontakt

UD:s presstjänst
Telefon 08-405 50 10
e-post till UD:s presstjänst
Elin Tibell
Pressekreterare
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.