Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Nina Katarina Karlsson nytt kulturråd i Berlin

Publicerad

Regeringen har idag utsett Nina Katarina Karlsson till nytt kulturråd vid Sveriges ambassad i Berlin.

Nina Katarina Karlsson är litteraturvetare och civilekonom och har en yrkesbakgrund inom framförallt litteratur, teater, dans och konstnärlig residensverksamhet. Karlsson har även studerat litterär översättning med tysk inriktning vid Södertörns högskola och Akademin Valand. Idag är Karlsson litteraturkonsulent på Kultur i Väst, Västra Götalandsregionens regionala kulturförvaltning. Sedan 2008 översätter hon även tysk litteratur och dramatik.

– Berlin är en framstående kulturstad, där många svenska konstnärer lever och verkar. Samtidigt finns det ett stort tyskt intresse för det svenska kulturlivet. Jag ser fram emot att se hur Nina Katarina Karlsson, med sin förankring i kulturlivet och sina djupa kunskaper inom litteraturområdet i både Sverige och Tyskland, kommer att sätta sin prägel på verksamheten, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

–  Det är med ödmjukhet och nyfikenhet jag tar över uppdraget från Nina Röhlcke. Det ska bli fantastiskt roligt och stimulerande att få arbeta med att främja utbytet mellan svensk och tysk kultur och bredda kontaktytorna för svenska kulturutövare i Tyskland. Jag hoppas kunna stärka och fördjupa den svenska kulturens ställning i Tyskland och även väcka intresset för annan konst och kultur än den som idag uppmärksammas av egen kraft, säger Nina Katarina Karlsson.

Sverige har för närvarande nio utsända kulturråd, stationerade vid Sveriges ambassader i Berlin, London, Moskva, Peking, Pretoria, Paris och Washington, vid Sveriges generalkonsulat i Istanbul samt vid Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen i Bryssel. Kulturrådens övergripande uppgift att föra fram kulturens roll i kontakterna med andra länder och stimulera den kulturella dialogen. Kulturrådet i Bryssel företräder istället Sverige i EU-arbetet på kultur-, idrotts- och medieområdet.

Presskontakt

Joakim Tengblad Söder
Pressekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin
Telefon (växel) 08-405 10 00