Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Ann Linde tar emot utrikesministrar från länderna i Barentsrådet och står värd för EU Arctic Forum i Umeå 3–4 oktober

Publicerad

I samband med att det svenska ordförandeskapet i Barentsrådet 2017–2019 avslutas, bjuder utrikesminister Ann Linde in till ett ministermöte i Umeå den 3 oktober. Fokus för mötet kommer att vara resultaten av det svenska ordförandeskapet och samarbetet framöver i Barentsregionen.

Tema under det svenska ordförandeskapet i Barentsrådet har varit hållbar utveckling utifrån miljömässiga, ekonomiska och sociala perspektiv och mellanfolkliga kontakter med särskilt fokus på ungdomar samt jämställdhet. I samband med ministermötet kommer Sverige att lämna över ordförandeskapet till Norge.

I samband med mötet anordnas en presskonferens med ministrar och andra delegationsledare.

Till redaktionen

Media behöver ackreditering via UD för att bevaka presskonferensen. Ansök via formuläret nedan senast måndag 30 september 2019.
Ansökan om medieackreditering

 

EU Arctic Forum arrangeras i Umeå den 3–4 oktober av Sverige och EU. Utrikesminister Ann Linde står värd för svensk del. Mötet äger rum i närvaro av HKH Kronprinsessan Victoria.

Till forumet kommer regeringsföreträdare från EU-länder samt medlemmar och observatörer i Arktiska rådet såväl som representanter för internationella organisationer, regioner och kommuner, civilsamhället, urfolk, forskare, studenter, näringslivet med flera. Det totala antalet deltagare beräknas bli ca 500 personer.

EU Arctic Forum består av en högnivåsession med deltagande av bland andra utrikesministrar och ledande internationella experter, tematiska paneldebatter och en urfolksdialog.  Det är första gången som EU arrangerar ett Arctic Forum av detta format. Frågor som kommer att belysas särskilt är internationellt samarbete i Arktis, klimat- och miljöfrågor, hållbara investeringar och regional sammanlänkning.

I samband med forumet anordnas en presskonferens med värdarna efter den inledande högnivåsessionen. Media har också möjlighet att följa hela forumet på plats.

Till redaktionen

Registrering för media sker via Kommissionen på länken nedan:
Registrering till EU Arctic Forum

Kontakt

Jasmina Sofic
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00