Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Anna Ekström besöker Yad Vashem i Jerusalem

Publicerad

Söndag den 8 september besöker utbildningsminister Anna Ekström Yad Vashem, ett av världens främsta kunskapscenter för hågkomsten av Förintelsen. Ministern ska delta när en avsiktsförklaring mellan Göteborgs universitet, Forum för Levande historia och Yad Vashem undertecknas i Jerusalem. Det är den första avsiktsförklaringen mellan Yad Vashem och Sverige.

Yad Vashem är en israelisk myndighet, monument, arkiv och forskningscentrum som grundades 1953 för att bedriva undervisning och minnesvård om Förintelsens offer och hjältar. Sedan 2017 pågår ett utbyte kring fortbildning av svenska lärare, och personal inom skolan, genom Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Undertecknandet sker medan en kurs för svenska lärare ges vid Yad Vashem.

– Jag är mycket glad över denna möjlighet att tillsammans med svenska lärare utveckla undervisningen om Förintelsen i svenska skolor. Med stöd till undervisning om Förintelsen kan vi främja tolerans, motverka antisemitism och andra former av rasism och verka som ett skydd för vårt öppna och demokratiska samhälle, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Utbildning om Förintelsen är ett av två teman på statsministerns högnivåmöte om hågkomsten av Förintelsen och bekämpande av antisemitism som regeringen ska arrangera i Malmö den 27–28 oktober 2020.

Presskontakt

Anja L Sundberg
Pressekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-116 77 45
e-post till Anja L Sundberg