Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Amanda Lind delar ut Per Anger-priset

Publicerad

I dag 17 oktober delar kultur- och demokratiminister Amanda Lind ut Per Anger-priset för demokratifrämjande och humanitära insatser. 2019 års pristagare är journalisten Najwa Alimi från Afghanistan.

Per Anger-priset är ett internationellt pris som instiftades 2004 av Sveriges regering för att lyfta fram humanitära och demokratifrämjande insatser. Årets pristagare, Najwa Alimi är journalist i Afghanistan som rapporterar om kvinnornas situation i landet. Priset delas ut vid en prisceremoni på Göta Lejon i Stockholm.

Kontakt

Josefin Sasse
Pressekreterare hos kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-077 94 69
e-post till Josefin Sasse

Per Anger-priset

Per Anger-priset är ett internationellt pris som instiftades 2004 av Sveriges regering för att främja humanitära och demokratifrämjande insatser. Prisets namn kommer av Per Anger, den legationssekreterare vid svenska legationen i Budapest som initierade det svenska arbetet att rädda så många som möjligt undan förföljelse och avrättningar under andra världskriget. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att administrera nomineringar, utse jury och organisera priset i alla dess delar. Priset syftar till att uppmärksamma hjältar i dag som är förebilder i sitt osjälviska agerande.