Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Finansdepartementet

Kartläggning av konsumentskyddet kring så kallade loot-lådor överlämnas till Spelmarknadsutredningen

Publicerad

Regeringen överlämnar Konsumentverkets redovisning av konsumentskyddet vid lotteri- eller kasinoliknande inslag i dator och TV-spel, däribland s.k. loot-lådor, till Spelmarknadsutredningen. Redovisningen visar att loot-lådor kan leda till problemspelande och utredningen får nu inom ramen för sitt uppdrag bedöma vilka åtgärder som kan behöva vidtas för att skydda konsumenterna.

Konsumentverkets redovisning visar att det kan finnas problem med den här typen av affärsmodeller, särskilt i förhållande till barn och sårbara konsumenter. I spellagen, som gäller sedan den 1 januari, regleras spel om pengar eller pengars värde. Om vinsterna i en loot-låda kan omsättas i pengar är det ett lotteri som omfattas av spellagen. Utredningen får inom ramen för sitt nuvarande uppdrag analysera Konsumentverkets rapport.

- Vi behöver säkerställa att konsumenterna har ett tillräckligt skydd. Att dator- och tv-spel är ett stort intresse bland barn och unga gör frågan extra viktig, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi som ansvarar för spelfrågor.

Regeringen gav i juni 2018 Spelmarknadsutredningen i uppdrag att analysera bl.a. behovet av ytterligare åtgärder för att minska skadeverkningar av spel.

 

Presskontakt