Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Norstedts Agency vinnare av regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar 2018

Publicerad

Idag den 2 oktober delade Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor ut regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar 2018. Priset tilldelades Norstedts Agency för Millenniumserien.

  • Foto: Erica Kanold/Regeringskansliet

  • Foto: Erica Kanold/Regeringskansliet

- Att vi har ett kunskapskapital nationellt betyder att vi bidrar till nya arbetstillfällen men även med innovationskraft och digitalisering. Detta är en bransch som är i hjärtat av vår framtida handel, sa utrikeshandelsminister Anna Hallberg under prisceremonin.

Priset syftar till att uppmärksamma framgångarna inom hela bredden av de kulturella och kreativa näringarna och stärka deras internationalisering. Ett tiotal branscher omfattas av priset: arkitektur, dataspel, design, film och TV-produktion, fotografi, konst, litteratur, media- och marknadskommunikation, mode samt scenkonst.

Norstedts Agency vann årets pris med motiveringen:

Sedan inledningen 2005 med Stieg Larssons berättelse om Lisbeth Salander, ”Män som hatar kvinnor”, och fram till idag har rättigheterna till de fem böckerna sålts till över 50 länder. Böckerna, som hittills har sålts i över 100 miljoner exemplar, har följts av internationella storfilmer och ett ökat intresse för Sverige och svenska värderingar. Under 2018 hade ännu en Millenniumfilm världspremiär och nya översättningar och format fortsätter utkomma världen över. De litterära agenterna är en av de viktigaste aktörerna för att tillgängliggöra svenska författarskap på en internationell marknad. Bakom Millenniumfenomenet finns Norstedts Agency som möjliggjort den genom tiderna största skandinaviska litterära exportframgången.

- Det känns jätteroligt! Ibland har det varit uppgångar och ibland nedgångar. Men nu har vi nått en topp! Det går inte att göra bättre och det är som sagt resultatet av ett stort och fint samarbete, sa Linda Altrov Berg, chef på Norstedts Agency under ceremonin.

Övriga nominerade till priset var: Stiftelsen Hilma af Klints Verk, Josef Fares, Chimney och Mikael Jansson.