Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Näringsminister Ibrahim Baylan medverkar i statsbesök till Indien

Publicerad

Den 1 december reser näringsminister Ibrahim Baylan till Indien för att delta i det statsbesök som kungaparet genomför. Innovationspartnerskapet samt Sveriges och Indiens ekonomiska utbyte är två ämnen som näringsministern kommer att lyfta fram under besöket.

Ibrahim Baylan kommer bland annat att träffa finansminister Nirmala Sitharaman, vetenskaps- och teknologiminister Harsh Vardhan samt industriminister Piyush Goyal för vidare diskussioner kring aktuella bilaterala frågor och samarbeten.

Sverige och Indien har sedan 2018 ett gemensamt innovationspartnerskap som ska fördjupa samarbetet mellan länderna och bidra till hållbar tillväxt och nya arbetstillfällen. Under statsbesöket kommer en högnivådialog om innovationspolitik genomföras med svenska och indiska deltagare från myndigheter, akademi och näringsliv. Dialogen, som genomförs i närvaro av kungaparet och Indiens premiärminister Narendra Modi, är ett viktigt steg i utvecklingen av innovationspartnerskapet.

-Sverige och Indien har mycket att vinna på samarbete inom innovation om vi ska klara framtidens utmaningar, både för ett hållbart samhälle och för våra länders konkurrenskraft. Jag ser fram emot att diskutera dessa frågor med indiska företrädare på högsta nivå, säger Ibrahim Baylan.

Sverige och Indien lanserade en global ledarskapsgrupp på klimatmötet i New York i september som ska driva på klimatomställningen inom den tunga industrin. Under statsbesöket kommer Ibrahim Baylan diskutera detta arbete och andra angelägna frågor med såväl indiska beslutsfattare som företagsledare.

Ibrahim Baylan är en del i det svenska statsbesöket, som genomförs av kungaparet och där även utrikesminister Ann Linde och en stor svensk näringslivsdelegation deltar. Näringsministern medverkar i programmet i Delhi den 2 och 3 december och i Mumbai den 4 december.

För mer information eller intervjuförfrågningar kontakta Sara Khatemi.

Presskontakt

Sara Khatemi
Pressekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-129 67 08
e-post till Sara Khatemi