Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Pressinbjudan: Ann Linde och Peter Eriksson står värdar för tioårsjubileet av Östliga partnerskapet den 5–6 november

Publicerad

För att fira Östliga partnerskapets tioårsjubileum och diskutera det framtida samarbetet genomförs en rad arrangemang i Stockholm nästa vecka. Bland deltagarna väntas utrikesministrar och andra högnivårepresentanter från de sex östliga partnerländerna samt Polen, EU-kommissionen och EEAS.

Den 5 november står utrikesminister Ann Linde värd för ett ministerseminarium i samarbete med EU-kommissionens representation i Stockholm. Detta blir ett tillfälle att reflektera över utvecklingen inom det Östliga partnerskapet under de senaste tio åren och att diskutera det framtida samarbetet. Senare samma dag arrangeras ett seminarium i riksdagen om vikten av parlamentarism, dialog och pluralism i demokratier och om Östliga partnerskapets framtida agenda.

Dagen efter, den 6 november, står minister för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson värd för en utvecklingsdialog på Sida. Dialogen kommer bland annat handla om hur reformerna inom Östliga partnerskapet kan komma alla människor till del och hur samarbetet kan kopplas till Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen.

I samband med firandet genomförs även en civilsamhälleskonferens för organisationer verksamma i de östliga partnerländerna den 4–5 november. På kvällen den 5 november hålls dessutom gästföreläsningar av utrikesministrarna från Armenien och Ukraina på Utrikespolitiska Institutet.

Medietillfälle

5 november kl. 11:10, doorstep med Ann Linde på Europahuset (våning 2), Regeringsgatan 65.

Kontakta Klara Linder för anmälan och mer information.

6 november kl. 8.30-12.30 är Peter Eriksson tillgänglig för media på Sida, Valhallavägen 199, Stockholm.

Kontakta Hanna Hessling för anmälan och mer information.

Östliga Partnerskapet

Det Östliga partnerskapet lanserades 2009, på initiativ av Sverige och Polen, för att främja politisk associering och ekonomisk integration mellan EU och de sex partnerländerna: Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Republiken Moldavien, Ukraina och Vitryssland.

Det Östliga partnerskapet är en viktig del i EU:s strävan att främja demokrati, ekonomisk utveckling, säkerhet och stabilitet i vårt närområde.

Östliga partnerskapet

Det Östliga partnerskapet lanserades 2009, på initiativ av Sverige och Polen, för att främja politisk associering och ekonomisk integration mellan EU och de sex partnerländerna: Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Republiken Moldavien, Ukraina och Vitryssland.

Det Östliga partnerskapet är en viktig del i EU:s strävan att främja demokrati, ekonomisk utveckling, säkerhet och stabilitet i vårt närområde.

Presskontakt

Klara Linder
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-072 59 27
e-post till Klara Linder
Hanna Hessling
Pressekreterare hos minister för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson
Telefon (växel) 08-405 10 00