Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Anna Ekström och Matilda Ernkrans besöker verksamhetsförlagd utbildning för lärarstudenter i Huddinge

Publicerad

I morgon, fredag den 24 januari, besöker utbildningsminister Anna Ekström och Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, Ängsnässkolan i Huddinge. Ministrarna kommer under förmiddagen bland annat att delta under en lektion samt träffa lärarstudenter och handledare vid övningsskolan.

Ängsnässkolan är en så kallad övningsskola där lärarstudenter gör sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU). Försöksverksamheten med övningsskolor har visat bra resultat och ökat kvaliteten i studenternas VFU, och regeringen fortsätter därför satsa på övningsskolor för att stärka lärarutbildningen. Detta är en del av arbetet med januariavtalet.

– Med övningsskolor får lärarstudenter större chans att utveckla sin undervisning. Tack vare januariavtalet kan regeringen fortsätta satsa på övningsskolorna och rusta blivande lärare genom ett större fokus på metodik, säger Anna Ekström.

– Fler behöver söka till lärarutbildningarna för att vi ska ha tillräckligt många lärare i svensk skola. Starkare koppling mellan teori och praktik är ett sätt att öka attraktiviteten och regeringen ser därför stor potential i övningsskolorna, säger Matilda Ernkrans.

På dagordningen står också möte med personal vid Ängsnässkolan och representanter från Södertörns högskola om effekter av övningsskolsprojektet och kopplingen till lärarutbildningen.

Program

9.00 Besöker lektion i engelska, årskurs 6

9.30 Träffar VFU-handledare och lärarstudenter

9.50 Träffar personal vid Ängsnässkolan och representanter från Södertörns högskola

Plats: Ängsnässkolan, Centralvägen 19, Huddinge

Media är välkomna att delta under besöket. Kontakta någon av pressekreterarna Anja L Sundberg och Amanda Borg.

Presskontakt

Anja L Sundberg
Pressekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-116 77 45
e-post till Anja L Sundberg
Amanda Borg
Pressekreterare hos minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans
Telefon (växel) 08-405 10 00