Pressmeddelande från Finansdepartementet

Sista pusselbiten för investeringsstödet: Fördelning av pengar utifrån bostadsbrist och byggbehov

Publicerad

För att fler hyresrätter ska byggas där bostadsbristen är som störst ska Boverket utifrån bostadsbrist och byggbehov fördela det statliga investeringsstödet i två potter – en för storstadsregionerna och en för övriga landet. Detta är en signal om att det behövs byggas mer hyresbostäder med relativt lägre hyra i storstadsregionerna för att möta behoven där.

I december beslutade regeringen att från den 1 februari 2020 återinföra investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studenter i en effektivare form. Nu får Boverket i uppdrag att fördela stödet.

- Beslutet är det sista steget i att få investeringsstödet på plats. Nu ser vi till att pengarna går dit de behövs som mest, säger bostadsminister Per Bolund.

Boverket kommer fördela ramar till länsstyrelserna för beslut om att bevilja stöd utifrån dessa två potter. Fördelningen av ramar får dock ändras om det är nödvändigt för att ta hänsyn till den faktiska efterfrågan på stöd.

- Det råder bostadsbrist i många kommuner, samtidigt som bristen på hyresrätter särskilt drabbar de som redan har det svårt att komma in på bostadsmarknaden. Det måste byggas fler bostäder i hela landet som vanligt folk har råd med, säger finansminister Magdalena Andersson.

Förändringar i investeringsstödet omfattas av januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Liberalerna.

Uppdraget om fördelning av investeringsstöd utifrån bostadsbrist och byggbehov finns i Boverkets regleringsbrev.

Regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Boverket

 

Presskontakt

Hanna Björnfors
Pressekreterare hos finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-509 26 05
e-post till Hanna Björnfors
Mirjam Kontio
Pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-0740557
e-post till Mirjam Kontio