Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Anna Ekström deltar vid utbildningsministrarnas rådsmöte i Bryssel

Publicerad

I morgon, torsdag den 20 februari, träffar utbildningsminister Anna Ekström sina EU-kollegor i Bryssel. På dagordningen står diskussioner om kompetensflykt och rörlighet samt utbildningens roll i den europeiska planeringsterminen.

Flera EU-länder har problem med så kallad ”brain drain” eller kompetensflykt, det vill säga att högutbildade personer lämnar landet till förmån för andra länder. Utbildningsministrarna ska diskutera hur man kan främja en fri rörlighet som gynnar alla, både medlemsländer och individer.

– Vi måste fortsätta värna den fria rörligheten och fri spridning av kunskap och idéer. Regeringen anser att europeiskt samarbete på alla utbildningsnivåer är positivt och har gynnsamma effekter både för individen och samhället och främjar den europeiska integrationen, säger utbildningsminister Anna Ekström.

I den europeiska planeringsterminen, som utgör ramen för samordningen av den ekonomiska politiken mellan EU-länderna, har man under det senaste årtiondet haft större fokus på utmaningar och mål med koppling till utbildning. Under rådsmötet väntas ministrarna anta en resolution som tydliggör utbildningssektorns roll i den europeiska planeringsterminen.

Mötet följs av en lunch då ministrarna ska diskutera hur utbildning kan bidra till hållbar utveckling.

Presskontakt

Anja L Sundberg
Pressekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-116 77 45
e-post till Anja L Sundberg