Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet

Åsa Lindhagen har telefonkonferens med organisationer som arbetar mot hedersvåld

Publicerad

Idag fredag 20 mars har jämställdhetsminister Åsa Lindhagen en telefonkonferens med några av de organisationer som arbetar mot hedersvåld i Sverige. På dagordningen står hur situationen riskerar att förvärras för personer som lever under hedersförtryck i ljuset av det nya coronaviruset.

- Varje människa har rätt att få leva i frihet och ha makten över sitt eget liv. Trots det finns uppskattningar om att cirka 100 000 ungdomar i Sverige begränsas i sin vardag på grund av hedersnormer. I den situation Sverige nu befinner sig i, med begränsningar i skolgång och aktiviteter riskerar många att vara extra utsatta i sina hem, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Hedersförtryck i Sverige

Uppskattningsvis 100 000 ungdomar i Sverige lever med alltifrån begränsningar av klädsel och yrkesval till utsatthet för könsstympning, tvångsgifte och ytterst hedersmord.

Presskontakt

Nicole Goufas
Pressekreterare hos jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation Åsa Lindhagen
Telefon 08-405 10 00
Mobil 073-08 57 588
e-post till Nicole Goufas