Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

I dag lanseras femte säsongen av UD-podden med Kristoffer Triumf

Publicerad

Vad gör egentligen Sverige utomlands? Vilken roll spelar vårt bistånd, när avråder UD från resor och vad gör en utrikesminister om dagarna? UD-poddens femte säsong besvarar de frågorna och många fler. Kristoffer Triumf med gäster ger återigen lyssnarna chansen att lära sig mer om svensk utrikespolitik.

Svenska diplomater arbetar på ambassader och generalkonsulat på ett hundratal platser runt om i världen - och en hel del görs även från hemmaplan i Stockholm. UD:s reseavrådan och när beslut om en sådan fattas är högaktuellt just nu i samband med coronavirusets spridning. Ann Linde har varit utrikesminister i cirka ett halvår, vilken roll vill hon att Sverige ska spela i världspolitiken?

Programledare Kristoffer Triumf intervjuar UD-medarbetare i fem nya avsnitt där lyssnarna får en bild av hur det är att jobba i utrikesförvaltningens tjänst.

Om avsnitten

#21 Ann Linde om första tiden som utrikesminister

Utrikesminister Ann Linde har ett CV som klippt och skuret för en utrikesministerpost, men har uppdraget varit hennes plan hela tiden? I säsongens första avsnitt möter vi en utrikesminister som på i princip varje resa träffar HBTQ-aktivister och som har en timme i veckan som är helig för återhämtning.   

#22 När avråder UD?

Vad krävs för att UD ska avråda från resor till en plats? Och vad innebär det för din resa? Tobias Axerup, gruppchef för gruppen för konsulär krisberedskap på UD, reder ut vad som gäller.

#23 Vad gör svenskt bistånd för människorna i Tanzania?

Vilken skillnad gör det svenska biståndet? Vad går det till och hur kontrolleras det att det inte missbrukas? Sveriges ambassadör i Tanzania och Burundi, Anders Sjöberg, berättar hur det här går till och vad biståndet till Tanzania konkret bidrar med.

#24 Om Sverige som konfliktlösare

Kan ett litet land som Sverige bidra till en fredligare värld genom medling? Svaret är enligt Carl Skau och Annika Söder på UD:s enhet för konfliktfrågor och humanitär politik, ja. Och just att vi är så små är en nyckelfaktor i arbetet. I detta avsnitt får du veta hur.

#25 Sveriges roll för nedrustning och icke-spridning

Vad har vi för verktyg för att förhindra användande och spridning av kärnvapen? Och konventionella vapen? Sveriges ambassadör för nedrustning och icke-spridning, Ann-Sofie Nilsson, och Sveriges ambassadör i Österrike och Slovakien samt för tillfället även ordförande i det internationella atomenergiorganet IAEA, Mikaela Kumlin Granit, berättar allt om detta.

Tidigare avsnitt

UD-podden hittar du där du vanligtvis lyssnar på podcast. Läs mer om de tidigare säsongerna under "Genväg" i detta pressmeddelande.

Presskontakt

UD:s presstjänst
Telefon 08-405 50 10
e-post till UD:s presstjänst