Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Regeringen underlättar för domstolarna att prioritera under det pågående virusutbrottet

Publicerad

Regeringen har i dag beslutat att flytta fram en ny kvällsberedskap vid tingsrätterna som var tänkt att börja gälla nästa vecka. Detta för att domstolarnas resurser istället ska kunna inriktas på att avgöra de mest prioriterade målen.

Enligt beslut från regeringen skulle en ny beredskap vid tingsrätterna för att förordna offentliga försvarare utanför ordinarie öppet- och beredskapstider träda i kraft den 1 april 2020. Med hänsyn till att domstolarnas verksamhet är påverkade av utbrottet av det nya coronaviruset så har Domstolsverket och facket framfört att kvällsberedskapen bör skjutas upp.

Genom att flytta fram ikraftträdandet för beredskapen underlättar regeringen för domstolarna att prioritera i verksamheten. Domarresurserna behöver användas för de mest prioriterade uppgifterna som häktningsförhandlingar, frihetsberövade mål, ungdomsmål, akuta familjemål och konkurser. Tingsrätterna arbetar intensivt med att prioritera och rikta resurserna rätt samtidigt som många medarbetare som en följd av Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte är på arbetet.

– Det är inte lämpligt att i nuläget lägga nya uppgifter på domstolarna. Det är en bedömning som även Sveriges advokatsamfund och Åklagarmyndigheten delar. Regeringen har därför hörsammat domstolarnas och fackets önskemål om att skjuta fram kvällsberedskapen till den 1 september 2020, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. 

Presskontakt

Sofie Rudh
Pressekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och pressamordnare på Justitiedepartementet
Mobil 072-545 74 21
e-post till Sofie Rudh