Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Sverige tar tillfälligt hem personalen från insatsen i Irak

Publicerad

Försvarsministern kommenterar Försvarsmaktens beslut att tillfälligt ta hem personalen i den svenska insatsen i Irak.

- Den svenska militära personalen i insatsen OIR (Operation Inherent Resolve) i Irak befinner sig på Camp Taji utanför Bagdad. Uppgiften är utbildning av irakiska säkerhetsstyrkor, men den pågående COVID-19-pandemin har påverkat den aktuella efterfrågan på att genomföra sådan utbildning. Därför har Försvarsmakten beslutat om att tillfälligt ta hem personalen. Jag stödjer helt det beslutet, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

- Kampen mot terrorismen kommer att fortsätta. Inriktningen i nuläget är att den svenska OIR-insatsen ska återupptas i maj. Regeringen följer utvecklingen och för en dialog med våra koalitionspartners, avslutar Peter Hultqvist.

För att bidra till stabilitet i Irak bildades 2014 en global koalition mot Daesh. I koalitionen ingår över 70 länder och organisationer, däribland Sverige. Sverige deltar även i den militära delen av koalitionens verksamhet - Operation Inherent Resolve OIR- och det svenska bidraget är att utbilda irakiska styrkor.

Svensk personal på plats uppgår just nu till omkring 40 personer. Personalen transporteras hem till Sverige och avvaktar vidare order.

Presskontakt

Toni Eriksson
Pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist
Telefon 08-405 10 00
Mobil 073-072 83 16
e-post till Toni Eriksson