Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde på fältbesök till konflikten i östra Ukraina

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde besökte idag kontaktlinjen mellan regeringskontrollerat och icke-regeringskontrollerat område i östra Ukraina, för möten med lokala företrädare, humanitära aktörer och OSSE:s särskilda övervakningsmission.

Utrikesminister Ann Linde besökte idag Stanytsia Luhanska i östra Ukraina. Det är en av endast fem platser längs den mer än 420 kilometer långa kontaktlinjen, där civilbefolkningen kan passera mellan regeringskontrollerat och icke-regeringskontrollerat territorium sedan den ryska aggressionen inleddes 2014.

Dagligen passerar nästan 10 000 personer vid Stanytsia Luhanska – de flesta för att hämta ut pensioner, ta ut kontanter eller hälsa på släktingar.

- Konflikten i östra Ukraina går nu in på sitt sjunde år, och det är civilbefolkningen i området som fortsatt tvingas bära den tyngsta bördan av den ryska aggressionen, säger Ann Linde.

Utrikesministern träffade lokala företrädare för den regeringskontrollerade sidan av Luhansk, humanitära aktörer som verkar i området och svenska observatörer som ingår i OSSE:s särskilda övervakningsmission för Ukraina.

- De svenskar som deltar i civila och militära insatser såväl i Ukraina som på andra platser i världen gör ovärderliga insatser för fred och säkerhet, internationellt och för Sverige, säger utrikesminister Ann Linde.

Sverige bidrar med både budget och personal till OSSE:s övervakningsmission. Sverige bidrar även med humanitärt stöd till såväl FN som Internationella Rödakorskommittén för att underlätta för den drabbade civilbefolkningen i östra Ukraina. FN räknar med att 3,4 miljoner människor i östra Ukraina är i behov av humanitärt stöd.

Presskontakt

Mikael Lindström
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00