Innehållet publicerades under perioden

-

Peter Eriksson har entledigats, minister för internationellt utvecklingssamarbete

-

Bostads- och digitaliseringsminister

-
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Peter Eriksson deltar i internationell partnerskapskonferens för Sudan

Publicerad

Minister för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson deltar i dag i en virtuell internationell partnerskapskonferens för Sudan. Syftet är att samla internationella aktörer för att diskutera fortsatt stöd till Sudans demokratiska och ekonomiska reformer.

Omfattande folkliga protester i Sudan under våren 2019 ledde till att en civilledd övergångsregering tillträdde i september i fjol. En ambitiös reformagenda med fokus på både demokratiska och ekonomiska reformer har lanserats. Bland annat har den civilledda regeringen genomfört politiska reformer för att stärka mänskliga rättigheter, förbättra kvinnors situation och öka den finansiella transparensen. Samtidigt lider landet fortfarande av en djup ekonomisk kris som har förvärrats ytterligare av covid-19-pandemin.

- Sudans utveckling i demokratisk riktning var en ljusglimt under 2019 och fortsätter att bringa hopp. Sverige har hela tiden varit aktivt stödjande, bland annat har vi ökat utvecklingssamarbetet för att specifikt stödja de demokratiska reformerna, säger Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete.

- Den civilledda regeringen har redan genomfört flera viktiga reformer men covid-pandemin har försvårat arbetet avsevärt. Den här konferensen är viktig för att samla det internationella samfundet och fortsätta att ge det här starka stödet, fortsätter Peter Eriksson.

Sverige utökade det bilaterala utvecklingssamarbetet med 400 miljoner kronor i december 2019. Tillskottet syftar till att specifikt stödja de demokratiska reformerna fram till 2022.

Sverige och EU har också arrangerat två plan med humanitära förnödenheter, inklusive mediciner och medicinsk utrustning, samt humanitär personal, till Sudan under juni månad. Det andra av de två planen landade i Sudan under gårdagen den 24 juni och medförde då både förnödenheter och personal, bland annat skyddsutrustning från Svenska Röda Korset. De två planen är del av EU:s initiativ för luftbroar till humanitära kriser dit kommersiella flyg inte längre går.

- Det är glädjande att det andra flyget till Sudan nu också landat. Det är ett konkret och snabbt sätt att kunna stödja landets kamp mot coronapandemin, med en befolkning i stora behov av humanitärt stöd, säger Peter Eriksson.

Presskontakt

Robert Englund
Pressekreterare hos minister för internationellt utvecklingssamarbete
Telefon (växel) 08-405 10 00