Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från

Utlandsresor – komplettering till tidigare beslut

Publicerad

UD beslutade den 18 juni 2020 att häva avrådan för flera länder inom EU, EES och Schengenområdet; Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, och Spanien. Den 24 juni kompletterades listan med San Marino, Vatikanstaten och Monaco.

Idag togs beslut att avrådan även hävs från resor till Ungern då det skett en positiv utveckling, i likhet med tidigare kommunicerade länder, med lättnader av restriktioner som tidigare varit hinder och risker för svenska resenärer. Beslutet för samtliga nämnda länder kommer gälla från den 30 juni.

- Det vilar ett stort ansvar på den enskilde. Varje resenär bör noga överväga sin resa, förbereda sig ordentligt, hålla sig välinformerad och följa lokala myndigheters råd och anvisningar på plats. Samma rekommendationer som gäller i Sverige gäller naturligtvis även när du åker utomlands, som till exempel att tvätta händerna och hålla avstånd, säger utrikesminister Ann Linde och fortsätter:

- Det kan fortfarande tillkomma lokala bestämmelser om restriktioner och karantän som påverkar svenska resenärer. På samma sätt som för resande i Sverige ska du inte resa om du har covid-19-symtom. Resenärer uppmanas hålla tät kontakt med sina reseföretag och se över sitt försäkringsskydd säger utrikesminister Ann Linde.

Utgångspunkten är att UD och ambassaderna inte kommer att kunna bistå med transport till Sverige för den som eventuellt har svårt att ta sig hem som en konsekvens av rådande situation.

Alla resenärer uppmanas att ladda ner appen UD Resklar, och kontinuerligt uppdatera sig om ambassadernas reseinformation på hemsidan Sweden Abroad.

Presskontakt

Klara Watmani
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00