Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021.

Pressmeddelande från Finansdepartementet

Ny chef för Finanspolitiska rådet utsedd

Publicerad

Regeringen har utsett Göran Hjelm till kanslichef och chef för Finanspolitiska rådet. Göran Hjelm är ekonomie doktor i nationalekonomi och kommer närmast från tjänsten som chef för Enheten för offentliga finanser, prisbildning och arbetsmarknad på Konjunkturinstitutet.

Göran Hjelm är ekonomie doktor i nationalekonomi vid Lunds universitet. Under åren 2002–2017 arbetade Hjelm på Konjunkturinstitutet, bland annat som biträdande prognoschef samt forskningschef. I februari 2017 fick han uppdrag som utredningssekreterare i Riksbankskommittén. När arbetet med utredningen var slutfört återgick Hjelm till Konjunkturinstitutet som chef för Enheten för offentliga finanser, prisbildning och arbetsmarknad.

Göran Hjelm tillträder tjänsten den 15 september 2020 och hans förordnande gäller till och med september 2026.

Finanspolitiska rådet är en myndighet under regeringen och består av ett kansli. Kansliet har till uppgift att bistå det särskilda rådet vars uppgift är att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik. Det särskilda rådet leds av ordförande Lars Heikensten.

 

Presskontakt

Johan Ekström
Pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-086 32 01
e-post till Johan Ekström
Mirjam Kontio
Pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-0740557
e-post till Mirjam Kontio