Pressmeddelande från Infrastrukturdepartementet

Tomas Eneroth besöker testbana för elväg

Publicerad

Imorgon, den 30 september, besöker infrastrukturminister Tomas Eneroth företaget Electreon och Smartroad Gotlands testbana i Tullinge. Ministern får även en provtur med Sveriges första helelektriska 40-tonslastbil.

Smartroad Gotland är ett treårigt demonstrationsprojekt och en del av Trafikverkets arbete med elvägar. Byggandet av den 1,6 kilometer långa vägen på Gotland startade 2019 och är den första trådlösa elvägen som byggs på allmän väg, med en teknik som är applicerbar för alla elfordon. Laddningssystemet är trådlöst och placeras under marken. På testbanan i Tullinge går det att se och känna på tekniken, till skillnad från på Gotland där tekniken är nergrävd under asfalten.

Trafikverket delfinansierar projektet tillsammans med bland annat företaget Electreon som utvecklar trådlösa elvägssystem. På testbanan i Tullinge finns just nu Sveriges första helt elektriska 40-tons dragbil.

Media är välkomna att delta under hela besöket. Föranmälan krävs och görs till Lovisa Alm (se presskontakt). Deltagande sker i mån av plats.

Tid: 13:30-15:00.

Plats: ElectReons testbana i Riksten, Pålamalmsvägen 62, NCC asfaltverk.

Presskontakt

Lovisa Alm
Pressekreterare hos infrastrukturminister Tomas Eneroth
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-073 9753
e-post till Lovisa Alm