Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Göran Gudmundsson tilldelas utmärkelsen Professors namn

Publicerad

Regeringen har idag tilldelat Göran Gudmundsson utmärkelsen Professors namn för enastående folkbildande insatser med att bygga upp och sprida kunskap om Sveriges kulturarv och betydelsen av att bevara bebyggelse av kulturhistoriskt värde.

- Med sin passion för traditionellt hantverk och kulturhistoriska metoder och material, har Göran Gudmundsson inte bara bidragit till att bevara kulturmiljön och kulturarvet i Sverige, utan också till att byggnadsvård blivit en modern folkrörelse. Att vårda sina hem med fokus på tradition, kvalitet och hållbarhet, har blivit ett stort intresse hos många människor i hela landet, säger kulturminister Amanda Lind. 

Göran Gudmundsson är byggnadsantikvarie, folkbildare och en av Sveriges mest kända byggnadsvårdare. Gudmundsson har bland annat grundat Gysinge Centrum för Byggnadsvård. Han har skrivit ett flertal böcker, bland annat den uppmärksammade Stora boken om byggnadsvård. År 2011 tilldelades Gudmundsson Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj.

Presskontakt

Josefin Sasse
Pressekreterare hos kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-077 94 69
e-post till Josefin Sasse

Fakta

Utmärkelsen Professors namn är en hederstitel som syftar till att belöna insatser utanför den akademiska världen som har stor folkbildande, eller på annat sätt allmännyttig, betydelse. Den som tilldelats utmärkelsen behåller titeln professor livet ut.