Isabella Lövin och Ibrahim Baylan tar emot färdplaner för fossilfrihet

Publicerad

Den 8 oktober deltar miljö- och klimatminister Isabella Lövin och näringsminister Ibrahim Baylan i ett rundabordssamtal med Fossilfritt Sverige. Vid samtalet överlämnas nio färdplaner för fossilfrihet.

Fossilfritt Sverige har sedan 2016 samverkat med viktiga svenska branscher för att Sverige ska kunna uppnå målet om att bli världens första fossilfria välfärdsland. De färdplaner som presenteras vid samtalet kommer från lantbruksbranschen, elbranschen, gasbranschen, petroleum- och biodrivmedelsindustrin, återvinningsindustrin, fordonsindustrin (både personbilar och tunga lastbilar), dagligvaruhandeln och skidanläggningsbranschen.

− Regeringen har precis presenterat den mest ambitiösa miljö- och klimatbudgeten någonsin. Den kommer kunna stärka flera delar som presenteras i färdplanerna. Tillsammans med industrin har Sverige visat att skarpa klimatmål driver innovation och stärker svensk konkurrenskraft, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

− Näringslivets och industrins omställning kommer lägga grunden för vår framtida konkurrenskraft. Branschernas egna initiativ och färdplaner för fossilfrihet är centrala i arbete som tillsammans med regeringens satsningar skapar förutsättningar för innovationer och nya exportmöjligheter för morgondagens jobb och välfärd, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Totalt har 22 färdplaner överlämnats till regeringen inom initiativet för Fossilfritt Sverige. Enligt Fossilfritt Sveriges bedömning omfattar dessa 70 % av Sveriges utsläpp.

Presskontakt

Jakob Lundgren
Pressekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 072-206 08 92
e-post till Jakob Lundgren
Sara Khatemi
Pressekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-129 67 08
e-post till Sara Khatemi