Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021.

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

UD deltar i globalt initiativ för att främja flickors rättigheter

Publicerad

Som ett led i den feministiska utrikespolitiken och för att uppmärksamma internationella flickdagen den 11 oktober deltar UD även i år i det globala initiativet #GirlsTakeOver. Initiativet kommer från organisationen Plan International och innebär att flickor från hela världen intar maktpositioner som ett sätt att belysa flickors aktörskap.

På fredag den 9 oktober kommer en flicka att följa med utrikesminister Ann Linde under hennes arbetsdag på UD, och på flera av Sveriges utlandsmyndigheter genomförs under veckan digitala eller fysiska aktiviteter tillsammans med en flicka från det lokala samhället.

- Flickor blir ofta dubbelt diskriminerade, både på grund av sitt kön och sin ålder. Coronapandemin har förvärrat situationen för flickor världen över. Därför är det viktigare än någonsin att uppmärksamma och satsa på flickors aktörskap och ledarskap, säger utrikesminister Ann Linde.

Följ arbetet i UD:s kanaler och på #GirlsTakeOver.

Sveriges feministiska utrikespolitik

År 2014 blev Sverige först i världen om att lansera en feministisk utrikespolitik. Målet är att stärka alla kvinnors och flickors rättigheter, representation och resurser.

Läs mer om Sveriges feministiska utrikespolitik till höger under Genväg.

Presskontakt

Klara Watmani
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00