Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Matilda Ernkrans deltar när konkurrenskraftsrådet möts om rymdfrågor

Publicerad

I dag, fredag den 20 november, deltar Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, när konkurrenskraftsrådet möts digitalt. Rådet kommer bland annat diskutera Europas roll i den globala rymdekonomin och europeisk rymdpolitik.

Rymdministrarna ska bland annat samtala om europeisk konkurrenskraft i den globala rymdekonomin. Regeringen anser att rymdverksamhet, i enlighet med den nationella rymdstrategin, bör bedrivas utifrån ett helhetsperspektiv där nyttan för samhället står i centrum samtidigt som Sveriges säkerhet säkerställs. Det är också viktigt att Europa arbetar gemensamt för att öka sin konkurrenskraft på rymdområdet.

– Vi behöver ta ytterligare steg tillsammans inom den europeiska rymdpolitiken för att rymdverksamheten ska leda till ökad nytta och säkerhet i samhället samtidigt som verksamheten blir mer konkurrenskraftig på den globala marknaden. Gemensamma insatser som hjälper rymdverksamheten att öka sin konkurrenskraft kan också leda till ett mer effektivt arbete med att lösa stora samhällsutmaningar, säger Matilda Ernkrans.

På dagordningen står också samtal om europeisk rymdpolitik och det rymdråd där medlemsstaterna i EU respektive den europeiska rymdorganisationen ESA möts för diskussion.

Presskontakt

Tove Kullenberg
Pressekreterare hos minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-842 50 59
e-post till Tove Kullenberg

Prenumerera på nyheter från Utbildningsdepartementet