Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Sverige och Spanien värdar för digitalt toppmöte om starkare 75-årigt FN

Publicerad

I dag tisdag 10 november 2020 samlas ett tiotal stats- och regeringschefer till ett digitalt toppmöte som Spanien och Sverige står värdar för. Syftet är att samla en grupp länder som tillsammans är redo att bidra till ett starkare FN, i spåren av organisationens 75-årsfirande. Länderna vill också bygga global opinion för en hållbar återuppbyggnad efter pandemin.

Gruppen består av länder från alla världens hörn: Kanada, Costa Rica, Tunisien, Senegal, Sydafrika, Jordanien, Bangladesh, Nya Zeeland och Sydkorea. Tillsammans med Sverige och Spanien förenas länderna i tanken om att mer samarbete är bra för varje enskilt land, men också för världen.

– Världen behöver mer samarbete - inte mindre. Covid-19, klimatfrågan, svält, konflikter, mänskliga rättigheter och demokrati kräver engagemang och hårt arbete. Därför vill vi bidra till att stärka det internationella samarbetet. Ett sätt att stärka det är att stärka FN. Därför arrangeras det här mötet. Jag är både stolt och glad över att den här kretsen är beredda att gå före i arbetet med att stärka FN och se över hur vi kan genomföra det som står i FN75-deklarationen som antogs tidigare under hösten av världens länder, säger statsminister Stefan Löfven.

Presskontakt

Mikael Lindström
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-078 52 60
e-post till Mikael Lindström