Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde besöker Ukraina

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde besöker Ukraina den 18-20 januari. Resan blir den första i hennes roll som ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Förutom möten i Kiev så kommer Linde, om säkerhetsläget tillåter, också besöka östra Ukraina tillsammans med sin ukrainska kollega, utrikesminister Dmytro Kuleba.

Under besöket kommer utrikesministern bland annat att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och utrikesminister Kuleba.

– Ukrainakonflikten är fortfarande olöst. Frågan har prioritet för Sverige som ordförande i OSSE. Vi kommer att verka för en fredlig lösning, inte minst för att lindra den svåra humanitära situationen för civila som bor i de områden som drabbats av konflikten, säger Ann Linde. 

Hon kommer även att träffa representanter för OSSE:s särskilda övervakningsmission i Ukraina, SMM (OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine) för att få se dess arbete i fält. Bland annat observerar SMM vapenvilan, som återaktiverades den 27 juli, samt övervakar de övergångar som gör det möjligt för civilbefolkning att ta sig över den så kallade ”kontaktlinjen” i området.

– Det är glädjande att antalet brott mot vapenvilan som SMM har registrerat har gått ned det senaste halvåret. Övergångarna bidrar också till en förbättrad humanitär situation. Det är dock viktigt att understryka att situationen sammantaget fortfarande är skör och instabil, säger Linde.

Under resan genomför den svenska delegationen fältbesök i bland annat östra Ukraina om säkerhetsläget tillåter. Utrikesministern kommer även att ha möten med representanter för det ukrainska civilsamhället.

Presskontakt

Klara Watmani
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-072 59 27
e-post till Klara Watmani